15 Februari 2012

10 Perkara Yang Boleh Rosakkan Otak

Bosan! so aku godek-godek internet, lalu terjumpa suatu yang menarik untuk dikongsi.10 PERKARA YANG BOLEH ROSAKKAN OTAK. ingat! otak adalah salah satu organ terpenting dalam badan kita. disitulah pusat kawalan sistem tubuh kita. :) 

1. TIDAK MENGAMBIL SARAPAN
Otak menggunakan organ paling banyak menggunakan tenaga - 25% daripada keperluan tenaga badan. Jika kita tak ambil sarapan, boleh menyebabkan paras gula dalam darah menjadi rendah dan mengurangkan bekalan nutrisi pada otak. banyak sel-sel otak akan mati dan keseluruhan otak akan menjadi kurang aktif pada hari tersebut.

2. TERLEBIH MAKAN
ini memang aku! suka makan banyak! Tidak bermakni makan belebihan menyebabkan otak menjadi semakin baik. makan berlebihan menyebabkan banyak darah dialirkan ke[ada perut dan usus untuk tujuan pencernaan, menyebabkan kekurangan darah yang sampai kepada otak. ini mengakibatkan mengantuk, malas dan hilang daya fokus.

3. MEROKOK
Asap rokok sangat merbahaya kerana mengandungi pelbagai racun dan boleh membunuh banyak sel-sel otak. so, guys out there, please stop smoking! :)

4. MENGAMBIL GULA BERLEBIHAN
Gula yang berlebihan dalam badan boleh mengganggu penyerapan protein dan nutrisi. ia juga boleh mengganggu perkembangan otak yang sihat.

5. MENGHIDU UDARA YANG TERCEMAR
otak merupakan penggu oksigen terbesar dalam badan manusia. menghidu udara tercemar menyebabkan kerosakan sel-sel otak. berkawan dengan perokok juga mendedahkan kita kepada asap rokok yang sangat merbahaya kepada otak.

6. TIDUR YANG BERLEBIHAN
kalau hujung minggu, inilah kerja aku.. Tidur adalah baik untuk kesihatan otak kita. namun tidur yang berlebihan menyebabkan otak kurang aktif dan melemahkan daya berfikir seseorang.

7. TIDUR DENGAN MENUTUP MUKA
Tidur sambil meniarap dan menekup muka ke bantal atau menutup dengan buku dan lengan boleh menyebabkan banyak gas kardon dioksida terperangkap dan disedut semula semasa bernafas. ini boleh menyebabkan otak kekurangan oksigen.

8. KURANG BERIMGINASI
Berfikir merupakan satu cara ynag baik untuk mengasah otak kita. kurang berimaginasi menyebabkan tahap kecerdasan otak menurun.

9. JARANG BERFIKIR
Jarang berfikir menyebabkan otak kita menjadi lembap dan tidak aktif. maka, selalu berfikir akan melatih otak kita bekerja dan meningkatkan keupayaan otak kita.


10. TIDAK MEMBACA AL-QURAN
Al-Quran merupakan kalimah-kalimah Allah s.w.t. membaca akan memberi banyak manfaat kepada badan kita termasuklah mengaktifkan otak kita dan mengelakkannya daripada rosak. tidak membaca Al-Quran menyebabkan otak kita menjadi dungu dan dangkal.

Sumber : Klik Sini!

Sharing is caring!

with love
HHM

Tiada ulasan:

Catat Ulasan